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\ GOVERNMENT OF ORISSA
FINANCE DEPARTMENT

*hkhk

abs,
Memo Nopcc-5309, | B9 Q.C /F.,)Dt. 1> M0

To

All Departments of Government/
All Heads of Departments/
All Collectors.

Sub : Drawal of arrear salary arising out of revision of pay under the Orissa Revised
Scales of Pay Rules, 2008 during the financial year 2010-11.

In pursuance of the instruction of Government communicated in F.D. Resolution
No.54080/F., dt.16.12.2008 the pay scales of various posts/services under the State
Government have been revised with effect from the 1® January, 2006. It has been
stipulated in paragraph-21 of the said Resolution that the current salary/pension and
family pension in the revised scale would be given with effect from 01.12.2008 and 40%
of the arrear would be given in the year 2008-09 and the balance 60% of the arrear salary
would be paid in 2009-10 of which half of such arrear salary will be credited to the
respective G.P.F. Account of the employees.

2. In view of resource constraints, Government have released 30% of the arrear

revised salary during financial year 2009-2010 vide F.D. Circular No.45043(255)/F.,
dt.07.09.2009 and the balance 30% was to be released later.

3. Now provision has been made in the B.E. of the year 2010-11 for drawal of arrear
salary/pension arising out of such revision of salary. This has been communicated in
Finance Department Circular No.14329(255)/F., dt.31.03.2010.

4. Government, after careful consideration, have been pleased to decide that the

balance 30% revised arrear salary in the revised scale shall be allowed to be drawn and
disbursed in cash on or before 31.03.2011.

3. Employees will have the option to deposit a portion or entire 30% of arrear
revised salary in their G.P.F. account, if they intimate the Drawing & Disbursing Officers
in writing. However, this would not be applicable to the employees who have joined

Government Service on or after 01.01.2005 under the New Restructured Defined
Contribution Pension Scheme, 2005.

6. All drawals as noted above should be allowed in the manner prescribed in
para- 7, 8 & 9 below.



7.
(i)

The procedural formalities for drawal of these arrears were prescribed as follows:

Department/Office for scrutiny of Checking Authority
pay fixation statement

Secretariat  Establishment/Attached | Secretariat Departments (F.A/A.F.A and in their
Offices/Offices of Heads of | absence an Officer other than the Officer who has
Department. prepared the statements may be nominated by the
Secretary of the concerned Departments)

Attached  Offices/District Level | Heads of Department
Offices/Range Offices

Offices subordinate to Dist. Level | Dist Level Offices
Offices

Revenue and Block Offices in the | Sub-Divisional Offices (Revenue Department)
kSub Division

(1) Now during drawal of the balance 30% of the arrear revised salary, if any
excess amount is found to have been paid at the time of earlier drawal of 40% &
30% arrear revised salary, the excess amount should be adjusted now from the
30% arrear so that there will be no excess payment on this account.

(i) A certificate in the following form shall be recorded by the concerned
D.D.O. in the bill in which 30% of arrear revised salary will be drawn:

“Certified that the initial pay fixation statement, 40% & 30% arrear salary already
drawn and arrear salary now going to be drawn have been checked by me as well
as by the designated checking authority in respect of the person/persons included
in this bill. An undertaking to the effect that “excess payment, if any, detected in

future will be refunded by me” has/have been obtained from the person/persons
included in this bill”.

(iv) The D.D.O. and the designated checking authority shall be held responsible
for any excess drawal in this regard and liable for penal action.

8. Arrear revised salary now allowed shall not. be drawn in case of
Govt. employees who have not yet drawn 40% & 30% of arrear revised salary in terms of
F.D. Memo No.55371/F dt.26.12.2008 & No.45043(255)/F., dt.07.09.2009 respectively.

In such cases 70% (40%+30%) of the arrear revised salary would be paid first and the
arrears, now admissible, would be paid thereafter.

9. Arrear revised salary now allowed i.e. 30%, shall not be drawn in those cases
where after drawal of 40% & 30% of the arrear revised salary, the statement of pay

fixation have not been checked by the designated checking authority in terms of para VI
of F.D. Memo No.55371/F dt.26.12.2008.

et

Additional Secretary to Government
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